הקשר בין חיידקי החניכיים למחלת אלצהיימר - פרופ' איתן מיזריצקי דילוג לתוכן
לקביעת תור
לייעוץ
עוד היום
להתייעצות
בוואטסאפ
כפתור ווטסאפ
כפתור ווטסאפ
מלא/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם

    ראשי  /  מידע מקצועי  /  הקשר בין חיידקי החניכיים למחלת אלצהיימר

    הקשר בין חיידקי החניכיים למחלת אלצהיימר

    בריאות הפה היא חלק בלתי נפרד מבריאות כללית תקינה, אך מחקרים עדכניים חושפים היבט מדאיג במיוחד – הקשר בין מחלות חניכיים לבין מחלות מערכתיות חמורות, ובפרט מחלת אלצהיימר. חיידקים המצויים ברובד הדנטלי (הביופילם) עשויים להיות גורם סיכון משמעותי להתפתחות של מחלות נוירולוגיות ואפילו להחמרתן. אז איך בדיוק משפיעה היגיינת הפה על המוח שלנו?

    מהו רובד דנטלי וכיצד הוא משפיע על הבריאות?

    הרובד הדנטלי, המכונה גם ביופילם אוראלי, הוא שכבת חיידקים המצטברת על השיניים והחניכיים. רובם אינם מזיקים, אך כאשר התנאים מתאימים, חיידקים פתוגניים מתחילים להתרבות, וכתוצאה מכך עלולה להתפתח דלקת חניכיים או מחלת חניכיים כרונית.

    מחלות חניכיים אינן רק בעיה מקומית – הן עלולות להשפיע על מערכות אחרות בגוף. מחקרים הצביעו על קשר בין זיהומים חיידקיים בפה לבין מחלות לב, סוכרת, דלקות ריאות ואף סרטן. אחד הממצאים המדאיגים ביותר שהתגלו לאחרונה הוא הקשר בין חיידקי החניכיים לבין מחלת אלצהיימר.

    איך חיידקי החניכיים קשורים לאלצהיימר?

    אלצהיימר היא מחלה נוירודגנרטיבית הפוגעת בזיכרון, בקוגניציה וביכולת התפקוד של המוח. בעבר נטו לייחס את המחלה בעיקר להצטברות של חלבונים פתולוגיים במוח – בטא-עמילואיד וטאו. אולם, בשנים האחרונות, מחקרים מצביעים על גורמים נוספים שעשויים להשפיע על התפתחות המחלה, ביניהם זיהומים חיידקיים.

    אחד החיידקים המרכזיים שנמצאו קשורים למחלת אלצהיימר הוא Porphyromonas gingivalis  אחד מהחיידקים המרכזיים הגורמים לדלקות חניכיים. מחקרים הראו כי החיידק הזה וגורמי האלימות (טוקסינים) שהוא מייצר נמצאו במוחותיהם של חולי אלצהיימר, מה שמעיד על כך שהם הצליחו לחדור למחזור הדם ולהגיע למוח.

    מנגנון ההשפעה של חיידקי החניכיים על המוח

    החיידקים חודרים דרך כלי הדם מהמנגנון הדלקתי בחניכיים אל מחזור הדם, ומשם הם עשויים להגיע לרקמות שונות בגוף, כולל המוח. כאשר הם מתיישבים שם, הם עלולים לגרום לתהליכים דלקתיים ולהחמיר את הפגיעה הנוירולוגית.

    חיידקי החניכיים מפעילים את המערכת החיסונית, מה שמוביל להיווצרות דלקת כרונית במוח. דלקת זו עלולה לעורר הצטברות של חלבוני בטא-עמילואיד, שנחשבים לגורם מרכזי בהתקדמות מחלת האלצהיימר. בנוסף, אותם חיידקים יכולים להוביל לפגיעה בתאי העצב ולהאיץ את תהליך הניוון המוחי.

    הוכחות מדעיות לקשר בין מחלות חניכיים לאלצהיימר

    מחקרים שנערכו לאחרונה מצאו שחולים במחלת חניכיים כרונית נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח מחלת אלצהיימר. כך למשל, מחקר גדול שבוצע הראה שאנשים עם היסטוריה של מחלות חניכיים סובלים מהידרדרות קוגניטיבית מהירה יותר בהשוואה לאנשים עם בריאות פה טובה.

    בנוסף, מחקרי מעבדה הצליחו לזהות ששרידי חיידקים פריודונטליים נמצאים ברקמות מוח של חולי אלצהיימר, ואף נמצא כי שימוש בתרופות אנטי-בקטריאליות נגד אותם חיידקים האט את קצב הידרדרות המחלה.

    כיצד ניתן להפחית את הסיכון?

    על אף שאין כיום תרופה שמרפאת את מחלת אלצהיימר, מניעה של זיהומים חיידקיים בפה עשויה להיות צעד משמעותי בהפחתת הסיכון למחלה. הנה כמה צעדים שיכולים לעזור לשמור על בריאות החניכיים ולהפחית את החשיפה לחיידקים מזיקים:

    צחצוח שיניים יסודי פעמיים ביום עם משחה המכילה פלואוריד.

    שימוש בחוט דנטלי לניקוי המרווחים בין השיניים ולהסרת רובד חיידקי מאזורים שקשה להגיע אליהם.

    שטיפות פה אנטיבקטריאליות להקטנת כמות החיידקים המזיקים בחלל הפה.

    ביקורים סדירים אצל רופא השיניים לאבחון מוקדם של מחלות חניכיים ולניקוי מקצועי להסרת האבנית.

    שיפור אורח החיים, כולל תזונה מאוזנת, הימנעות מעישון וצמצום צריכת סוכר, שיכול לעודד צמיחת חיידקים פתוגניים.

    רפואת הפה כמרכיב בטיפול במחלות מערכתיות

    הקשר ההדוק בין מחלות החניכיים למחלות מערכתיות מחזק את ההבנה שבריאות הפה היא חלק בלתי נפרד מבריאות הגוף כולו. התמודדות עם זיהומים בחלל הפה וטיפול במחלות חניכיים עשויים לתרום לא רק למניעת אובדן שיניים אלא גם להאטת תהליכים דלקתיים מסוכנים בגוף.

    כיום, רופאי שיניים ורופאים כלליים נדרשים לשתף פעולה וליצור גישה רפואית הוליסטית המטפלת במטופל כיחידה שלמה. על ידי זיהוי מוקדם של סימני מחלת חניכיים והפניה לטיפול מתאים, ניתן לשפר משמעותית את איכות החיים ולהפחית את הסיכון למחלות ניווניות כמו אלצהיימר.

    לסיכום

    מחקרים עדכניים חושפים קשר מטריד בין חיידקים פריודונטליים לבין מחלות מערכתיות, ובפרט מחלת אלצהיימר. החיידקים שנמצאים ברובד הדנטלי מסוגלים לחדור למחזור הדם, לגרום לדלקות כרוניות ולהשפיע לרעה על תהליכים נוירולוגיים. שמירה על בריאות החניכיים וטיפול נכון במחלות חניכיים יכולים להיות צעד חשוב במניעת מחלות קשות ובהארכת איכות החיים.

    נראה כי העתיד של רפואת השיניים אינו רק בטיפולי פה, אלא בהשפעה רחבה הרבה יותר – מניעת מחלות סיסטמיות ושיפור הבריאות הכללית באמצעות טיפול נכון בחלל הפה.

    למידע נוסף אודות שירותי המרפאה,  צרו עמנו קשר באתר או התקשרו לטלפון 03-6449139  ונשמח לעמוד לשירותכם.

    פרופ' איתן מיזיריצקי

    פרופ' איתן מיזיריצקי

    פרופסור חבר בבית הספר לרפואת שיניים, אוניברסיטת תל אביב
    יושב ראש לשעבר, האיגוד הישראלי לשיקום הפה
    חבר הנהלת האיגוד האירופאי לשיקום פה
    חבר הנהלת האיגוד הבינלאומי לרפואת שיניים דיגיטלית
    מרצה בארץ ובעולם בתחומי שיקום, שתלים דנטליים ורפואת שיניים דיגיטלית
    פרסם מעל מאה מחקרים מדעיים בעיתונות המקצועית הבינלאומית

    מלאו את הפרטים מטה ונחזור אליכם בהקדם

      • מומחי רפואת השיניים המובילים
      • הציוד המקיף והמתקדם בישראל
      • 25 שנות נסיון בהשתלת שיניים
      • תכנית טיפולים בהתאמה אישית
      החזירו לעצמכם את החיוך!