השיניים הופכות כלואות כאשר הן לא מצליחות לחדור מבעד לחניכיים, או מצליחות לצאת באופן חלקי בלבד בזמן הצמיחה שלהן.
שן הבינה נקראת גם הטוחנת השלישית. שיניים אלה צומחות בדרך כלל בין הגילאים 17 ו-21. בגלל שהן האחרונות שצומחות בפה, לא מעט שיני בינה הופכות לכלואות. זה יכול לקרות בגלל ששן הבינה מסתובבת הצידה, או שהיא ממוקמת בצורה לא נכונה בלסת. שן בינה הופכת כלואה גם כאשר אין עבורה מספיק מקום בלסת והיא מתקשה לצאת.
שן כלואה לא תמיד כואבת, ולפעמים אפילו לא מרגישים שהיא שם. עם זאת, כאשר שן הבינה מנסה לפלס את דרכה החוצה, החניכיים שמעליה עלולות להתנפח ולגרום לכאבים. לפעמים ניתן לחוש כאב גם בשיניים הסמוכות או באוזן שבאותו צד.
הנזקים של שן כלואה
שן שצמחה באופן חלקי יכולה לצבור שאריות מזון ופסולת, מה שיכול להוביל לנפיחות בחניכיים ולזיהום שנקרא pericoronitis. אם לא מטפלים בשן כלואה, הזיהום יכול להתפשט לכיוון הגרון. שיניים כלואות יכולות לפתח ריקבון או לדחוק את הטוחנות השכנות, מה שעלול להוביל לתזוזת שיניים, לריקבון, או לשינויים במנשך. שן כלואה יכולה גם לגרום לציסטות ולגידולים שפירים בלסת. אלה יכולים להוביל להרס העצם. אבל, תופעה זו נדירה למדי.
תסמיני שן כלואה
תסמיני שן כלואה כוללים, בין השאר:
– נפיחות של החניכיים בחלק האחורי של הפה או בצד הלסת
– קושי לפתוח את הלסת וכאבים בפתיחת הפה
– ריח רע וטעם לא נעים בפה
– כאב או גירוי בפתיחת הפה
שיניים כלואות יכולות לגרום לכאב במשך מספר ימים, ולאחר מכן להיעלם לשבועות או לחודשים ושוב לחזור.
אבחון שן כלואה
רופא השיניים בודק את האזור ומצלם צילום רנטגן במידת הצורך. הצילום יכול להראות היכן נמצאות שיני הבינה ואם הן כלואות.
מניעה
אין דרך למנוע את תופעת השן הכלואה, אבל היגיינת פה זהירה (כמו צחצוח שיניים, שימוש בחוט דנטלי או בזרם מים), יכולה להפחית את הסיכון לזיהום.
טיפול בשן כלואה
לפעמים אפשר להקל על כאב קל באמצעות שטיפה במי מלח חמימים או על ידי נטילת משככי כאבים.
אם השן ממשיכה לגרום לכאב, מזדהמת או מתנגשת עם השיניים הסמוכות – הטיפול המקובל הוא עקירת השן. לפעמים זה יכול להיעשות במרפאת השיניים עם הרדמה מקומית, תלוי בעומק שבו נמצאת השן מתחת לחניכיים.
לאחר עקירה (ובמיוחד לאחר עקירת שן בינה ותהליך ההתאוששות) הלחיים עשויות להתנפח, וקיים קושי לאכול מזונות מסוימים. חשוב לעקוב אחר הוראות הרופא כדי למזער את הבעיות.
סיבוכים במקרה זה הם נדירים ביותר, אבל קורים.
אם שן כלואה לא גורמת לכאב ולא משפיעה על השיניים הסמוכות, אין צורך בטיפול מיידי. עם זאת, לפעמים הרופא ימליץ על עקירתה כדי למנוע בעיות בעתיד.
לפרטים על תופעת שן כלואה וקביעת תור במרפאת המומחים של פרופ' מיזיריצקי צרו קשר באתר או התקשרו לטלפון 03-6449139 ונשמח לעמוד לרשותכם.
שן כלואה – שאלות ותשובות נפוצות
מהי שן כלואה?
מהי שן בינה כלואה?
כיצד מתבצע הטיפול במצב של שן בינה כלואה?
מה קורה אם לא מטפלים במצב של שן כלואה?
כיצד בוחרים מומחה לביצוע עקירת שן כלואה?