במהלך העשורים האחרונים חלה התפתחות טכנולוגית מרשימה בתחום השתלים הדנטליים שמאפשרת יצירת תוספת לעצם בלסת באמצעות ניתוח הרמת סינוס. זהו הליך שמטרתו לעבות את עצם הלסת כאשר יש צורך להחדיר שתלים דנטליים אבל חסר גובה עצם בתחתית רצפת הסינוס.
שני דברים שחשוב לדעת לפני הרמת סינוס
ניתוח מהסוג הזה לא דורש מהמנותח היערכות משמעותית, אבל יש שני דברים שכדאי לכם להכין ולדעת מראש:
- לפני הניתוח, יבקש מכם המנתח להציג צילום CT שבעזרתו יוכל לראות את כמות העצם בלסת ולהחליט אם לבצע הרמת סינוס סגורה או פתוחה.
- אם אתם סובלים מאלרגיה עונתית, חשוב לתזמן את הניתוח לעונה שבה אינכם מפתחים אלרגיה.
מה מצפה לכם לאחר הניתוח?
תהליך ההחלמה
באופן כללי, לאחר ניתוח הרמת סינוס רוב המטופלים חשים רק באי נוחות קלה.
רופא השיניים בוודאי ייתן לכם תרסיס מי מלח כדי לשמור על הלחות בתוך האף וירשום לכם תרופה למניעת התעטשות. חשוב לדעת שלאחר ניתוח הרמת סינוס אין לקנח את האף או להתעטש בעוצמה. אלה יכולים לגרום לחומר העצם בשתל לזוז ולשחרר את התפרים. ייתכן שתתפתח נפיחות באזור הניתוח או שייווצר דימום מהפה או מהאף.
בנוסף, תקבלו גם תרופה נגד כאבים, אנטיביוטיקה ומי שטיפת פה מיקרוביאליים כדי למנוע זיהומים.
שבעה עד עשרה ימים לאחר הניתוח עליכם לבקר שוב במרפאה כדי שהרופא יעריך את מקום הניתוח ואולי גם יסיר את התפרים. הרופא יבקש מכם לחזור למרפאה שוב כדי לוודא שהאזור אכן נרפא כראוי.
לאחר הרמת הסינוס תצטרכו להמתין מספר חודשים עד שהחומר הגרמי יתקשח וישתלב בלסת. אפשר יהיה למקם את השתלים במקומם לאחר ארבעה או תשעה חודשים, תלוי בחומר שמשמש להשתלה.
יש רופאים שמשתמשים בחלבונים גורמי גדילה כדי לעזור לעצם החדשה להתקשות מהר יותר. טסיות עשירות בפלזמה שמכילה את גורמי הגדילה נלקחות מהדם של המטופל עוד לפני הניתוח, וזו מעורבבת עם השתל שממוקם בתוך הסינוס. תערובת זו מאיצה יצירת עצם ללא השתלה.
סיבוכים אפשריים
הסיכון העיקרי של הרמת סינוס הוא קרע בממברנה שהיא מעטפת חלל הסינוס. אם הקרום נקרע בזמן הניתוח המנתח ידע להתמודד עם המצב ולקבל את ההחלטה שתביא להצלחת הטיפול. במקרה הצורך רופא השיניים יוכל להתחיל שוב בהליך הרמת הסינוס לאחר שהקרום הגליד (תהליך שנמשך בדרך כלל מספר חודשים). קרום שנרפא נוטה להיות עבה וחזק יותר, מה שאומר שניסיון שני להרמת סינוס אמור להסתיים בהצלחה.
במקרים נדירים, העצם הקיימת לא משתלבת עם החומר הגרמי של השתל, והאזור המושתל לא מפתח אספקת דם. במקרה כזה, כל השתלים שמוקמו באזור ייכשלו כי אין עצם חיה שאליה יוכלו להתחבר. אם זה קורה, יש צורך לחזור שוב על ניתוח הרמת הסינוס.
גורם נוסף שמשפיע על הצלחת הניתוח הוא זיהום. הזיהום הוא אמנם סיכון שקיים בכל הליך כירורגי, עם זאת, רק לעיתים נדירות מתרחש זיהום לאחר ניתוח להרמת סינוס.
מתי להתקשר לרופא לאחר הניתוח?
בכל מקרה של נפיחות וכאבים שמחמירים עם הזמן (אלה צריכים לרדת לאחר יומיים או שלושה)
- במקרה שהדימום לא מפסיק לאחר יום או יומיים.
- אם אתם חושבים שייתכן שהחומר הגרמי זז ממקומו לאחר התעטשות או קינוח האף.
- אם הכאב לא פוחת עם הזמן.
- אם יש חום גבוה.
ניתוח הרמת סינוס – שאלות ותשובות נפוצות
מה הוא ניתוח הרמת סינוס?
אילו סוגים של ניתוח הרמה סינוס קיימים?
אילו סיבוכים ייתכנו לאחר ניתוח הרמת סינוס?
באילו מקרים יש לפנות לרופא המטפל לאחר ניתוח הרמת סינוס?