באיזה סוג של מברשת שיניים כדאי להשתמש?
אתם נכנסים לחנות לקנות מברשת שיניים רואים על המדפים כל כך הרבה צורות, גדלים וסגנונות של מברשות, ופשוט קשה לכם להחליט איזה סוג לקנות… אז מה צריך לחפש?
זיפים – רוב אנשי המקצוע בתחום רפואת השיניים מסכימים כי מברשת שיניים עם זיפים רכים היא הטובה ביותר להסרת רובד הפלאק ושאריות המזון שנותרו בשיניים.
ראש – עדיף להשתמש במברשת עם ראש קטן בגלל היכולת שלה להגיע לאזורים רבים יותר בתוך הפה, כולל למקומות שדי קשה להגיע אליהם עם ראש מברשת גדול יותר.
ידית – בין אם מתייחסים לסוג הידית של המברשת (עם אחיזה חלקה או צוואר גמיש), לצורת הראש (מחודד או מלבני); או לסגנון הזיפים (גלים או גזוזים בצורת כיפה) – מומלץ לבחור בידית שהכי נוחה לכם, כאשר מברשת השיניים הטובה ביותר היא זו שמתאימה לפה שלכם ומאפשרת לכם להגיע לכול השיניים בקלות.
חשמלית – רבים מעדיפים מברשת שיניים חשמלית בגלל היכולת שלה לנקות היטב את השיניים. מברשת חשמלית היא גם מברשת שיניים מומלצת לאנשים שמתקשים בצחצוח או סובלים ממגבלה בתנועת הידיים.
גשר – לאנשים עם גשר בפה מומלץ לרכוש מברשת שיניים לגשר שהיא אותה מברשת בשינוי אדרת – פשוט דקה יותר. מברשת לגשר מצליחה להגיע גם למקומות שמברשת רגילה מתקשה להגיע אליהן והיא מומלצת גם למי שמרכיב פלטה קבועה ליישור שיניים.
טיפול וניקוי מברשת השיניים
טיפול נכון במברשת השיניים חשוב לבריאות הפה. בטח שמעתם על זיהום חיידקי במברשת השיניים ותהיתם אם זה צריך להדאיג אתכם. ובכן, סביבת הפה מטפחת מאות סוגים של מיקרואורגניזמים שחלקם מועברים למברשת השיניים במהלך השימוש.
אין עדות קלינית לכך שהשריית מברשת שיניים – במי פה אנטיבקטריאליים או בנוזל חיטוי מסחרי שזמין בבתי המרקחת – משפיעה באופן חיובי או שלילי על הבריאות. וכמה שיטות ניקוי, כולל שימוש במדיח הכלים או במיקרוגל אף עלולות להזיק למברשת.
מה כן אפשר לעשות כדי לשמור על מברשת שיניים נקייה ויעילה?
- לא לשתף את מברשת השיניים עם אחרים.
- לשטוף את מברשת השיניים ביסודיות במי ברז לאחר השימוש ולהסיר שאריות של משחת שיניים ופסולת.
- לאחסן את מברשת השיניים בתנוחה זקופה במידת האפשר ולאפשר לה להתייבש באוויר.
- כשמאחסנים בכלי יותר ממברשת שיניים אחת, להקפיד על רווח ביניהם כדי שהחיידקים לא יעברו ממברשת למברשת.
- לא לכסות את מברשות השיניים במיכל סגור באופן קבוע. סביבה לחה עוזרת לצמיחת רוב החיידקים.
- להחליף את מברשת השיניים בתדירות רבה.
באיזו תדירות עלי להחליף את מברשת השיניים שלי?
מברשת שיניים בלויה יעילה פחות בפעולת הניקוי ועלולה גם להזיק לרקמת החניכים. לכן, מומלץ להחליף מברשת שיניים כשהיא מתחילה להתבלות, או כל שלושה חודשים – המוקדם מבין השניים. חשוב גם להחליף מברשת לאחר הצטננות קשה או שפעת, כי הזיפים עלולים לצבור חיידקים שידביקו אתכם מחדש.