שיני הבינה נמצאות בחלק האחורי של החניכיים והן השיניים האחרונות שיוצאות לאוויר העולם. לרוב בני האדם צומחות ארבע שיני בינה – שן בינה אחת בכל פינה של הפה. שיני הבינה מתחילות לצוץ לקראת העשור השני והשלישי לחיינו. בשלב זה, על פי רוב כל 28 השיניים הבוגרות צמחו להן והתבססו במקומן הטבעי.
עם צמיחת שיני הבינה עלול להיווצר מצב של צפיפות יתר בפה כך שלא נותר מקום פנוי לשיני הבינה לגדול כראוי. בשל מגבלה זו של מקום, שיני הבינה יכולות לפעמים לגדול בזווית בעייתית או להיתקע ולצמוח באופן חלקי בלבד. שיני בינה שגדלות בצורה כזו מכונות שיניים כלואות.
שיני בינה כלואות
ישנם סוגים שונים של שיני בינה כלואות שמסווגים לפי האופן שבו שן הבינה גדלה. הכוונה היא לאופן ולזווית שבהם צמחו להן שיני הבינה:
- כליאה מרכזית – מצב של כליאה מרכזית מתרחש כאשר השיניים צומחת בזווית שפונה לכיוון מרכז הפה.
- כליאה אנכית – במצב של כליאה אנכי שיני הבינה אומנם צמחו בזווית ישרה, אך בכל זאת אינן יכולות לפרוץ החוצה כראוי דרך החניכיים, בגלל שהן צמודות יותר מדי לשן הסמוכה להן.
- כליאה אופקית – מצב שבו שיני הבינה צמחו בזווית אופקית.
- כליאה דיסטלית – זהו מונח אנטומי שמתאר מצב שבו שיני הבינה צמחו במרחק מהשיניים שלידן ונתקעו במצב זה.
בעיות דנטליות שמחייבות עקירת שיני בינה
אם שיני הבינה צמחו באופן חלקי בלבד, הן מהוות מוקד להצטברות מזון וחיידקים סביבן. גם אם שיני הבינה צמחו באופן מלא יהיה קשה לנקות אותן כראוי. שיני הבינה נמצאות בחלק האחורי של הפה ולעתים קרובות הן תקועות כנגד השיניים האחרות לכן, קשה יהיה להבריש אותן באמצעות מברשת השיניים. כתוצאה מכך יצטברו סביבן מושבות של חיידקים שיובילו לבעיות דנטליות וחניכיים קשות, כגון:
- עששת שגורמת לחורים בשיניים ולתחילת ריקבון.
- מחלות חניכיים ובעיקר חניכיים דלקתיות, שהופכות את החניכיים לאדומות, נפוחות וכואבות ובסופו של דבר פוגעות בעצם השן עצמה.
- Pericoronitis , פלאק (רובד חיידקים בפה) שגורם לדלקת הרקמות הרכות המקיפות את השן.
- צלוליטיס, זיהום חיידקים שמתפשט בלחי בלשון ובגרון.
- Osteomyelitis, זיהום שפוגע בעצם הלסת.
- מורסה, מוגלה שמצטברת סביב שיני הבינה והרקמות הסובבות אותן, כתוצאה מזיהום חיידקי.
- ציסטות וגידולים שפירים. זהו אומנם אירוע שלא קורה הרבה, אולם כבר היו דברים מעולם, ושיני בינה שכלל לא צמחו, החלו לפתח ציסטות בחניכיים.
במרבית הבעיות ניתן לטפל בעזרת אנטיביוטיקה, שטיפת פה וחיטוי. זו גם תהיה האופציה העדיפה על רופא השיניים, שיעשה כל אשר ביכולתו כדי לטפל בבעיות הקיימות, לפני שיחליט על עקירת שן בינה. יחד עם זאת, העקירה תהיה הכרחית במידה שמחלות החניכיים מתפתחות ומתפשטות ולא ניתן יותר לטפל בשיני הבינה ובבריאות הפה בכל דרך אחרת.
לפרטים וקביעת תור במרפאת המומחים של פרופ' מיזיריצקי צרו קשר באתר או התקשרו לטלפון 03-6449139 ונשמח לעמוד לרשותכם.