מהו ההליך הרגיל לטיפול בשן סדוקה?
אם אתם סובלים משן סדוקה או שבורה, קרוב לוודאי שרופא השיניים ימליץ לכם על כתר מותאם שיצפה את השן וישחזר את הצורה, החוזק והמראה של השן הטבעית.
בדרך המסורתית לשחזור השן, מודל של השן והשיניים מסביב יישלח למעבדת השיניים כדי להכין את הכתר, ושיקום זמני יושם במקום השן החסרה. לאחר המתנה של שבוע או יותר הכתר יהיה מוכן ויישלח חזרה למשרדו של רופא השיניים. כעת תידרשו להגיע לטיפול נוסף במרפאה שבמהלכו יוסר השיקום הזמני והכתר החדש יוצמד למקומו.
כתר שיניים בטיפול אחד בלבד
בשנים האחרונות הולך וגדל מספרם של רופאי השיניים שאימצו אופציה מהירה יותר. באמצעות תוכנית טיפולית שמעוצבת ונוצרת על ידי טכנולוגיות ממוחשבות (CAD/CAM) החלו רופאים רבים לבצע כתרים בביקור אחד במרפאת השיניים, כשהמטופל ממתין בסבלנות לסיום הטיפול.
איך זה נעשה?
לאחר סריקה דיגיטלית של הפה באמצעות מצלמת intra-oral שמצלמת את פנים הפה (המכשיר נראה כמו עט קצת גדול מהרגיל עם מצלמת וידיאו בקצהו), יופיע על מסך המחשב צילום תלת ממדי של השיניים והחניכיים.
תוכנת המחשב ממדים אידאליים של הכתר הנדרש, תוך התבססות על מיקומה של השן הפגומה, גודלה וצורתה. רופא השיניים מכוונן בדייקנות את השחזור הווירטואלי ושולח את המידע הדיגיטלי למכונת "טחינה" שמגלפת את הכתר מתוך גוש של קרמיקה, עד שהתבנית מוכנה להרכבה על שן המטופל. התהליך כולו אורך פחות משעתיים.
תהליך זה נקרא "כתר באותו יום" או "כתר בעודך מחכה", והוא אחד מתוך כמה פיתוחים שמשקפים את ההתפתחות שחלה בתחום רפואת השיניים הדיגיטלית בשנים האחרונות.
דוגמאות
רדיוגרפיה דיגיטלית או צילומי רנטגן: בהשוואה לסרט שמיצרים צילומי הרנטגן המסורתיים, מסך המחשב של הרדיוגרפיה הדיגיטלית מציג תמונה ברורה בזמן קצר יותר. צילומים אלה גם מפחיתים את הקרינה באופן משמעותי.
Cone-beam, הדמיה באמצעות טומוגרפיה (CT) ממוחשבת. זהו אחיו התאום הדנטאלי של סריקת ה-CT הרפואית. קרני הרנטגן מסתובבות מסביב לראשו של המטופל ולוכדות תצוגה תלת ממדית של השיניים, הלסת, החניכיים והמערכת העצבית. צילום זה יכול גם לזהות גידולים אפשריים ומחלות אחרות שלא ניתן לזהות בצילומי רנטגן מסורתיים.
תותבות דיגיטליות: באמצעות עיצוב וייצור ממוחשב אפשר ליצור תותבות דיגיטליות שמציעות נוחיות של שיניים קבועות, שאפשר לשכפל בקלות אם השן המקורית אבדה או ניזוקה.
בנוסף, אפשר, למשל, להשתמש בלייזרים מיוחדים בתהליכים שונים כמו גילוי חורים, הצבת סתימות או הצבת שתלי שיניים. אלה לעיתים קרובות מבטלים את הצורך במקדחות ובתפרים. המשמעות היא הפחתת הכאב והטראומה למטופל, ולעיתים קרובות יש צורך רק בהרדמה מועטה או בכלל לא.
לפני פיתוח הדמיית ה-CT Cone beam, נדרשו הרופאים להיעזר בניחושים כשביקשו למקם את השתל, והיום הם יכולים לעשות זאת במדויק.
רופאי שיניים רבים משתמשים בטכנולוגיית הדמיה דיגיטלית אך ורק על מנת ליצור מודלים וירטואליים שאותם הם יכולים לשלוח למעבדת השיניים, כדי שהטכנאים יוכלו לייצר את הכתרים והגשרים הקראמיים.
האמת היא שהשימוש בטכנולוגיה דיגיטלית על מנת להכין כתרים ושחזורי שיניים אחרים אינו חדש. המערכת הדנטלית CAD/CAM ליצור כתרים קראמיים בתוך המרפאה עצמה, הוצגה לפני כ-25 שנים. ומעבדות שיניים הן דיגיטליות כבר שנים, ועושות שימוש במכונות כרסום מסחריות ותהליכים דיגיטליים שונים.
לפרטים וקביעת תור במרפאת המומחים של פרופ' מיזיריצקי צרו קשר באתר או התקשרו לטלפון 03-6449139 ונשמח לעמוד לרשותכם.