שתלים דנטלים הם פתרון שיקומי מעולה למצבים של חוסר שיניים חלקי או מלא. השתלים הם למעשה ברגי טיטניום המדמים שורשים מלאכותיים ואליהם מתברגים כתרי חרסינה. את השתלים ובעקבותם, כתרי החרסינה, ניתן להתקין בין השיניים הטבעיות מבלי לערב אותן בתהליך השחזור. לצורך השוואה, אילו במקום השתלים הטיפול הנבחר היה גשר רגיל הנתמך על ידי שיניים אחרות, או אז היה מתעורר הצורך להשחיז ולפגוע בחומר השן הבריא, דבר שהיה מוביל להזדקקות עתידית אפשרית לטיפולי שורש מיותרים.
שלוף כפי יכולתך
גם במקרים בהם חוסר שיניים מחייב שיחזור נשלף כגון תותבת חלקית להוצאה, לשתלים הדנטליים תפקיד חשוב ומכריע והוא – שיפור האחיזה של התותבות הנשלפות בפה. מטופלים רבים נתקלים בקשיים תפקודיים עם שחזורים נשלפים בייחוד כאשר מדובר על תותבת בלסת התחתונה, זאת מפני שתותבות אלה מוחזקות במקומן על ידי ואקום הנוצר בינן לבין רקמות הפה בלבד.
בנוסף, ללסת התחתונה יש צורת פרסה מה שמקשה על יצירת ואקום יעיל. הפחתה נוספת ביציבות התותבות נגרמת כאשר יש ספיגת עצם מואצת לאחר עקירת שיניים.
בעזרת התקנה של שניים עד ארבעה שתלים בלסת וחיבור התותבת לשתלים באמצעות מחברים מיוחדים, ניתן לשפר ולשכלל את אחיזת התותבות, דבר שיביא באופן ישיר לשיפור איכות חייו של המתרפא. במקביל, למתרפא נשמרת היכולת לשלוף את התותבות כרצונו אך ללא הפגיעה בבטחונו האישי ותפקודו עם התותבות.
סיכונים תוך כדי השתלה
על מנת להצליח בטיפול הכולל שתלים דנטליים, על הרופא המומחה לקחת בחשבון כמה גורמים. ראשית, עליו לוודא כי למטופל ישנה כמות עצם מספקת על מנת להתקין ולקלוט את השתלים הדנטליים. כמות העצם בלסת נמדדת בשני מימדים: הגובה והרוחב ועל פיהם יבחר המטפל את השתל המתאים מבחינת אורך וקוטר.
במהלך ההשתלה יש להישמר מפני פגיעה באזורים מסוימים. בהשתלה בלסת העליונה יש להישמר מפגיעה בסינוסים המקסילריים, חללים בגולגולת הנמצאים מעל לשורשי השיניים העליונות האחוריות. גם אם במהלך ההשתלה חודרים בטעות אל חלל הסינוס וגורמים לדלקת סינוסיטיס, אפשר לטפל בה באמצעות טיפול אנטיביוטי.
טיפול עם שתלים דנטליים בלסת התחתונה עלול לפגוע בעצב המנדיבולרי העובר מתחת לשיניים האחוריות התחתונות ואחראי, בין היתר, על העברת תחושות מאזור השפה התחתונה, הסנטר והלסת. אם העצב נפגע בטעות, ייתכן וייגרם נזק שינוע בין חוסר תחושה זמני לחוסר תחושה קבוע.
לכן, רופא השיניים המומחה והמנוסה יפנה את המתרפא לצילום פנורמי ובמקרה הצורך גם לצילום טומוגרפיה ממחושבת (C.T) המאפשרים מבט תלת מימדי על עצם הלסת, זאת על מנת לאתר ולאבחן במדויק את מיקומם של מבנים אנטומיים אלה ולהימנע מהפגיעה בהם.
מהו תהליך ההשתלה והשיקום על גבי שתלים?
תהליך השתלת השיניים ולאחריו השיקום על גבי שתלים מתחלק לשלושה חלקים עיקריים:
החלק הראשון כולל את הפעולה הכירורגית של החדרת השתל לעצם הלסת ומחייב, לאחר סיום הטיפול, המתנה של עד שלושה חודשים ללסת התחתונה והמתנה בת שישה חודשים ללסת העליונה. בזמן ההמתנה עצם הלסת נבנית ומתהדקת סביב השתל ולכן היא הכרחית וקריטית להצלחת הטיפול הכולל. בסיום תקופת ההמתנה השתל מתכסה על ידי רקמת החניכיים ואינו נראה בחלל הפה.
החלק השני מתחיל בחשיפת השתל בפה בעזרת פעולה כירורגית קצרה ולאחר מכן חיבור מבנה אל השתל החשוף, מבנה אשר יחזיק את השחזור הקבוע בצורת כתר.
החלק השלישי הוא הכנת השחזור הקבוע והעמסתו כל גבי המבנה והשתל. שלב זה הוא אסתטי בעיקרו ובסופו המתרפא מקבל שחזור מדויק של השן שאבדה.
שתלים דנטלים – מגמות וכיוונים חדשים בתחום
שיטת השתלה מיידית
השתלה מיידית היא פרקטיקה רפואית אשר במהלכה מוחדר השתל אל תוך המכתשית הנוצרת בעקבות עקירה, מייד או בסמוך לסיומה. באופן זה הן העצם והן החניכיים המקיפות את השן שנעקרה אינן עוברות תהליך של ספיגת עצם מואצת ומהמתרפא נחסך זמן ופעולה כירורגית נוספת. אמנם, לא בכל מצב ניתן לבצע השתלה מיידית אולם במידה והדבר נעשה במומחיות ובמיומנות התוצאות, בדרך כלל, טובות מאוד והסיכויים להיקלטות השתל באופן מוצלח זהים לאלה הנצפים בהשתלות הרגילות.
העמסה מיידית של שתלים
בשיטה זו מרכיבים שתל אחד או יותר מיד או בסמוך למועד ההשתלה, מבלי להמתין שלושה עד שישה חודשים. שיטה זו מבוצעת בהצלחה בעיקר כאשר מדובר בלסת התחתונה וכאשר מדובר על ארבעה שתלים דנטליים לפחות שנועדו לתמוך בתותבת שלמה. השתלים מחוברים בינהם באמצעות בר- פס מתכתי מיוחד שבולט מעל החניכיים ואליו מחוברת תותבת שלמה שהוכנה מראש על ידי רופא השיניים, בהתאם למידותיו של המתרפא.
בשנים האחרונות שיטת העמסה מיידית של שתלים מיושמת גם במקרה של שתל בודד התומך בכתר ואף במספר שתלים התומכים בתותבת שלמה בלסת העליונה. יחד עם זאת, פרקטיקה טיפולית זאו אפשרית רק כאשר מתקיימים מספר תנאים קליניים מוגדרים ולא בכל מצב. על רופא השיניים המנוסה לשקול את ביצוע השיטה על פי כל הפרמטרים המקצועיים.
אין ספק כי יתרונות השיטה משפרים את נוכנות המתרפא לעבור את טיפול הכולל שתלים דנטלים: זמן ההמתנה מתקצר ואין צורך להסתובב עם תותבות זמניות לא נוחות ולא אסתטיות. השיקול לביצוע כאמור, מצוי בידי המומחה לשיקום הפה.
השתלות מונחות מחשב
השתלת מונחות מחשב הוא אחד החידושים המרעננים ביותר בתחום ההשתלות ואני, במרפאת המומחים שלי, מרבה להשתמש בו. מדובר למעשה על תוכנת מחשב משוכללת אשר מעבדת את צילום ה- C.T של איזור ההשתלה ומאפשרת לרופא או לצוות המשתילים לתכנן מראש ובמדויק את המיקום של השתלים הדנטלים בעצם הלסת, זאת על פי שיקולים אנטומיים כגון: צורה וכמות העצם ושיקולים שיקומייים של סוג וצורת השחזור שייתמך בעתיד על ידי השתלים. לאחר שהתכנון הושלם במלואו, מועברים הנתונים למחרטה ממוחשבת אף היא, אשר מכינה סד פלסטי ובו חורים בדיוק במקום שבו תוכננו הקדחים של השתלים בעצם.
זאת ועוד, במקרים מסוימים ניתן להניח את סד הפלסטיק על גבי החניכיים של המתרפא ולאחר אלחוש החניכיים בעזרת זריקה רגילה, לקדוח את החורים בהם ימוקמו השתלים. אין יותר מדויק מזה.
במידה וניתן לבצע תהליך השתלה מסוג זה, נמנע הצורך בשימוש באיזמל מנתחים ואף נמנעת הרמת החניכיים מהעצם. בנוסף, משך הטיפול מתקצר משמעותית, ההחלמה מהירה וקלה וללא תפרים, הדיוק והרמה האסתטית עולות באופן ניכר.
לפרטים וקביעת תור במרפאת המומחים של פרופ' מיזיריצקי צרו קשר באתר או התקשרו לטלפון 03-6449139 ונשמח לעמוד לרשותכם.